Stránky venované rastline nazývanej
Čajovník čínsky
Všetky druhy čaju pochádzajú z jednej a tej istej rastliny – čajovníka čínskeho. Základné rozdelenie čajov podľa farby nálevu súvisí s procesom spracovania lístkov. Teda, či dôjde k procesu oxidácie, niekedy nesprávne nazývaný fermentáciou. Fermentácia je v preklade kvasenie, čo je proces, ktorý v čaji neprebieha. V zásade ide o oxidáciu polyfenolov, ktorá vedie k chemickým zmenám v čajových lístkoch a spôsobuje nielen ztmavnutie čajových lístkov, ale aj zmenu chemického zloženia a chuťových vlastností.
Po zbere a vytriedení sú čajové lístky v tenkých vrstvách rozprestrené na sušiace sitá, samozrejme v tieni. Po desiatich až dvadsiatich hodinách listy zavädnú, zmäknú a môžu sa zvinúť. Rolovanie sa deje ručne, alebo rolovacím strojom. Pri tomto procese sú narušené bunkové membrány a prírodné polyfenoly oxidujú a s enzýmom polyfenolázou tento process oxidácie katalizuje. V tejto chvíli dochádza k chemickým zmenám. Lístky oxidujú dve a viac hodín pri teplote 28–33 °C. Oxidácia je zastavená prudkým zahriatím lístkov. Nakoniec sa dosušuje, zbavuje stoniek, nečistôt a triedi sa podľa veľkosti lístkov.
Biely čaj pochádza prevažne z Číny. Lístky bieleho čaju sa zbierajú ešte pred tým ako sa rozvinutím a potom sa nechajú zvädnúť. Suší sa veľmi pomaly na priamom slnku. Ďalej sa mechanicky neupravujú väčšinou vôbec nefermentujú. Vďaka tomu zostáva čaj aj po príprave veľmi svetlý, takmer bezfarebný.
Predaj bieleho čaju v internetovom obchode Čajovanie.
Nazbierané čajové listy sa nechávajú zvädnúť. Potom sa čajové lístky prudko zohrejú, aby sa zničili enzýmy, ktoré spôsobujú fermentáciu čaju. Čaj sa následne vysuší buď na slnku alebo v peci a roztriedi. Tým, že u zeleného čaju podobne ako u bieleho nedochádza takmer k žiadnej fermentácia, nestrácajú jeho lístky vitaminy ani minerálne látky. Práve preto zelený čaj priaznivo vplýva na krvný tlak, odbúrava cholesterol a pôsobí preventívne proti srdcovo-cievnym ochoreniam. Regeneruje bunky, čím spomaľuje stárnutie. Údajne tiež pôsobí ako prevencia rakoviny.
Predaj zeleného čaju v internetovom obchode Čajovanie.
Oolong je niečo medzi zeleným a čiernym čajom. Nazývajú sa tiež polofermentované alebo modré či modrozelené čaje. Pri ich aromatizácii sa veľmi často používajú kvety - napríklad orchidee. Tieto čaje mávajú intenzívnu a sladkú chuť.
Predaj oolongu v internetovom obchode Čajovanie.
Čierny čaj získava svoju farbu fermentáciou. Vďaka nej získavajú čajové lístky červenkastú až tmavohnedú farbu a odvar je medový až hnedý. Celý tento proces vznikol v minulosti kvôli tomu, aby lístky prežili dlhú cestu z východu až do Európy, kde bol čaj vyhľadávanou lahôdkou.
Predaj čierneho čaju v internetovom obchode Čajovanie.
Jedná se o čaj pripravovaný z obrovských zelených listov, stlačených a dlho fermetizovaných, pokiaľ nezískajú červno-hnedú farbu. Tento čaj obsahuje veľmi málo tanínu, je možné ho piť celý deň. Nálev má tmavo-hnedú farbu so zemitou až dymovou chuťou. Najlepší je neosladený.
Predaj pu-erhu v internetovom obchode Čajovanie.
Keď je čaj dobrý, hostia prichádzajú sami.
— Čínske príslovie