Stránky venované rastline nazývanej
Čajovník čínsky
Potom čo čínsky vedci potvrdili vplyv čaju na znižovanie hladiny tukov v krvi, sa ich tvrdenie o vplyve na obsah tukov v tkanivách nezdalo až také ohromujúce. Čaj je od nepamäti považovaný za liečivý nápoj, čo potvrdzujú aj novodobé výskumy vedcov. Čaju sa pripisuje množstvo pozitívnych účinkov. Predovšetkým je účinným prostriedkom na znižovanie únavy a zvyšovanie telesnej a duševnej činnosti.
Hlavnou účinnou látkou v čaji je kofeín, ktorý mierne povzbudzuje centrálny nervový systém na dlhšiu dobu. Podporuje takisto činnosť srdca a ciev, znižuje krvný tlak a má močopudné účinky. Obsah kofeinu závisí od druhu čaju. Z hľadiska chuti a farby čaju dôležitou skupinou látok sú polyfenoly, ktoré podliehajú celej rade premien pri výrobe fermentovaného čaju. Hlavne u nefermentovaných čajov tieto látky znižujú hladinu cholesterolu v krvi, majú protialergické a protinádorové účinky.
Vždy sa bojím, že inšpirácia vyprchá skôr, ako bude čas na čaj.
— Sidney Smith