Stránky venované rastline nazývanej
Čajovník čínsky

Čaj a zdravie

Potom čo čínsky vedci potvrdili vplyv čaju na znižo­vanie hladiny tukov v krvi, sa ich tvrdenie o vplyve na obsah tukov v tkanivách nezdalo až také ohro­mujúce. Čaj je od nepamäti považovaný za liečivý nápoj, čo potvrdzujú aj novodobé výskumy vedcov. Čaju sa pripisuje množstvo pozitívnych účinkov. Predovšetkým je účinným prostriedkom na znižovanie únavy a zvyšovanie telesnej a duševnej činnosti.

Hlavnou účinnou látkou v čaji je kofeín, ktorý mierne povzbudzuje centrálny nervový systém na dlhšiu dobu. Podporuje takisto činnosť srdca a ciev, znižuje krvný tlak a má močopudné účinky. Obsah kofeinu závisí od druhu čaju. Z hľadiska chuti a farby čaju dôležitou skupinou látok sú polyfenoly, ktoré podliehajú celej rade premien pri výrobe fermentovaného čaju. Hlavne u nefermentovaných čajov tieto látky znižujú hladinu cholesterolu v krvi, majú protialergické a protinádorové účinky.

Niekoľko dôvodov prečo piť čaj

Čajovník čínsky

Čítanie o čaji

Slávne čaje

Knihy o čaji

Ďalšie zdroje

Keď príde hosť, nalej čaj a rozkroj melón.

— Čínske príslovie