Stránky venované rastline nazývanej
Čajovník čínsky

Čaj Pu-erh

Tento čaj sa preslávil svojimi liečivými účinkami na ľudský organizmus. Listy pochádzajú zo široko­listových čajových stromov ta-jie (Veľký list), ktoré rastú v provincii Yunnan. Je považovaný za najstarší čaj na svete. Pri výrobe čaju je proces fermentácie niekoľkokrát opakovaný a súčasne sú čajové lístky injektované baktériou Aspergillus niger.

Pu-erh má výnimočnú chuť. Je zemitá, vyznačuje výraznou silnou arómou a tmavo hnedou farbou. Je to jeden z mála čajov, pri ktorom čas neuberá na kvalite a zvyšuje hodnotu čaju. Hovorí sa, že môže dozrievať až 60 rokov, u nás je možné zohnať 3–20 ročný.

Čaj Pu-erh je vhodný aj na večerné pitie, keďže ako jeden z mála čajov takmer neobsahuje kofeín, ktorého obsah je približne 24-krát nižší, ako v ostatných čajoch. Pomáha veľmi účinne odbúravať nadbytočný tuk a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Práve odbúravanie tuku preslávili tento čaj po celom svete.

Ďalším významným účinkom je znižovanie hladiny cholesterolu a tuku v krvi ako aj rizikových triglyceridov. Pu-erh účinne prečisťuje krv, pečeň a tiež čistí organizmus od toxínov. Taktiež pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, proti poruchám trávenia a podporuje činnosť žalúdka.

Čaj Pu-erh sa pripravuje podobne, ako väčšina čiernych čajov. Na jednu šálku sa dáva 1 čajová lyžička, zaleje sa horúcou až vriacou vodou. Čaj je známy tým, že je možné zalievať ho až 3-4 krát. Hovorí sa, že koľkoročný Pu-erh je, toľko zálevou z neho vieme dostať. Doba lúhovania sa postupne zvyšuje. Niektoré zdroje uvádzajú lúhovanie prvého nálevu len 30 sekúnd, ale pri takejto krátkej dobe sa však nestihnú uvolniť z čaju všetky účinné látky, najmä ak používate lisovaný Pu-erh, preto odporúčame lúhovať čaj pri prvom náleve 3-5 minút a postupne pri druhom a treťom resp. štvrtom náleve predlžovať dobu na 10-15 minút. Denne sa odporúčajú vypiť v priemere 3 šálky čaju Pu-erh, aby sa optimálne prejavili všetky jeho pozitívne účinky na ľudksý organizmus.

Čaj Pu-erh
„ Čaj Pu-erh “

Čajovník čínsky

Čítanie o čaji

Slávne čaje

Knihy o čaji

Ďalšie zdroje

Čaj vychutnáme až potom, čo sme ho vypili.

— Čínske príslovie