Stránky venované rastline nazývanej
Čajovník čínsky
Biochemické zloženie čajovníka čínskeho je nasledujúce. Surové čajovníkové listy obsahujú: monosacharidy, sacharózu a polysacharidy. Ďalej obsahujú pektínové látky, aldehydy, éterické oleje, bielkoviny, chlorofyl a, chlorofyl b, karotén, xantofyl, organické kyseliny, smoly, dehty, vitamíny C, B1, B2, B4, B6, PP, P1, A1, K, E, kyselinu pantoténovú, minerálne látky, fermenty a glykozidy.
Vôňa čajového nápoja je závislá na teplote pestovania, prítomnosti fenylalaninu, glukózy, fruktózy, éterických olejov a pektínových látok a býva kvetová, ovocná, ružová, medová, sladová, jablčná a pod.
Biochemické reakcie čajovníka sú taktiež podmienené životnými podmienkami a chemizáciou výroby čajovníkového listu. Napr. hlavné biochemické zlúčeniny, ktoré ovplyvňujú chuť čaju, ako katechiny, sú priamo ovplyvňované dávkou dusíkatých hnojív.
Keď príde hosť, nalej čaj a rozkroj melón.
— Čínske príslovie